600
g lososieho filé., lyžica citrónovej šťavy., viazanička kôpru
a petržlenovej vňate., toastový chlebík., 2 šalotky., lyžica
olivového oleja., soľ., mleté čierne korenie., 250 g mrkvy., 250
g mladého cukrového hrášku., 4 lyžice bieleho vína.,
Holandská
omáčka – kôpor., petržlenová vňať., 4 lyžice smotany na
šľahanie., 150 g ságy vita., 3 žĺtka., 2 lyžičky pomarančovej
šťavy., lyžička teplej vody., soľ., mleté korenie., cukor.,
Lososie
filé umyjeme, osušíme, pripadne vyberieme pinzetou kostičky,
pokvapkáme citrónovou šťavou a šikmo pokrájame na osem porcií.
Odložíme na chladné miesto. Byliny opláchneme a osušíme lísočky
petržlenovej vňate a kôpru odtrhneme zo stopy. Toustový chlebík
zbavíme kôry a nahrubo nakrájame. Potom chlebové kúsky a bylinky
nadrobno posekáme v elektrickom mixéri. Šalotky ošúpeme a
nakrájame na malé kocky. Zmiešame s bylinkovou chlebovou masou a
olejom a ochutíme. Mrkvu umyjeme, ošúpeme a pokrájame na veľmi
malé kocky. Mladé struky cukorového hrachu umyjeme, odstránime
stopky a vlákna prípadne väčšie hrachové struky nakrájame,
menšie ponecháme celé. Hrachové struky, mrkvu a biele víno
vložime do nádoby vhodnej do mikrovlnky, prikryjeme a pri 600 W
dusíme 5 minút. Losocie porcie osolíme, okoreníme a každú na
jednej strane potrieme bylinkovou masou. Potom vždy dva a dva kúsky
lososa položíme potretou stranou na seba. Trošku stlačíme a
opatrne položíme na zeleninu v nádobe, prikryjeme a pri teplote
600 W dusíme 4 minúty. Po dvoch minútach dusenia lososie porcie
obrátime. Najemno posekanú umytú a osušenú kôprovú a
petržlenovú vňať zmiešame so smotanou. Ságu vita rozpustíme a
pomaly ho vychladnuté pridávame do omáčky, ktorú sme nad parou
ušľahali zo žĺtkov, pomarančovej šťavy, vody a korenín.
Omáčku ochutíme, pridáme bylinkovú smotanu a ešte raz všetko
spolu vyšľaháme. Holandskú omáčku rozdelíme na porcie lososa a
vložíme do mikrovlnky na asi 5 minút zapiecť dozlatista
(gratinovať). &podľa želania odzobíme kôprovými kvetmi.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára