½
cibule, lyžica helie, 150 g ryže, 4 lyžice naturálnej ryže,
šafran, 12 mušlí, 0,15 l bieleho vína, strúčik cesnaku, 12
garnátov, 200 g sépií, lyžica kapari, zväzok kôpru, 6 lyžíc
ovocného octu, 7 lyžíc olivového oleja, soľ, čierne korenie,
olivový olej
Rúru
zohrejeme na 200 stupňov. Šafran zamiešame do 0,25 l teplej vody
a necháme stáť. Jemne pokrájanú cibuľu speníme na helii.
Pridáme ryžu, krátko upražíme, pridáme vodu so šafranom,
prisolíme a za stáleho miešania privedieme do varu. Ryžu
dodusíme vo vopred vyhriatej rúre na strednom rošte, vyberieme
a dáme vychladnúť. Divú ryžu uvaríme domäkka vo väčšom
množstve slanej vody, ocedíme, schladíme a dáme odkvapkať.
Mušle očistíme a dobre umyjeme. V hrnci zohrejeme trocha
oleja, mušle a prelisovaný cesnak prudko opečieme a zalejeme
vínom. Zakryjeme a varíme, až sa mušle otvoria. Potom ich
vyberieme a dáme vychladnúť. Sépiu a granáty osolíme,
okoreníme čiernym korením, opražíme na olivovom oleji, vyberieme
z panvice a dáme vychladnúť. Kôpor jemne posekáme.
Marinádu pripravíme zmiešaním octu, 2 lyžíc vody, soli
a čierneho korenia. Olej pridávame pomaly za stáleho
šľahania. Ryžu, mušle, granáty, sépie, kapari a kôpor
dáme do misy, zalejeme marinádou a dobre premiešame. Upravíme
na schladené taniere.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára