fazuľa
,mrkva, petržlen, kaleráb, zeler, 2 stredne veľké cibule,lyžica
masti,červená paprika,soľ
Suchá
fazuľa sa deň pred prípravou polievky zaliala studenou vodou a
nechala sa do rána močiť. Ale gazdinky ju varila hlavne v čase
zberu fazuľových luskov, kedy sa akurát vylúpané zrnká varili
bez namáčania.Zo dve hrste fazule zalejeme jeden a pol až dvoma
litrami studenej vody a pridáme k nej očistenú koreňovú
zeleninu. Mrkvu pokrájanú na kolieska, petržlen rozkrojíme
pozdĺžne na dve polovice. Kaleráb na menšie kocky, zeler na
štvrtinky. Dve hlávky očistenej cibule vložíme do polievky, keď
prvýkrát zovrie voda.Kým fazuľa zmäkne, bude uvarená aj
zelenina. Až vtedy pridáme soľ (solenie polievky hneď na začiatku
by spôsobilo, že fazuľa by ostala tvrdá). V niektorých
domácnostiach sa do polievky pridávala polovica očistenej zelenej
papriky, alebo štvrtina hlávky kapusty v celku.Pripravíme si
zápražku z masti a červenej papriky a pridáme do polievky.Tento
druh fazuľovej polievky sa podáva s tarhonou pripadne fliačkami.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára