štvrtok 1. septembra 2016

Fazuľová polievka /Paszuj leves/

fazuľa ,mrkva, petržlen, kaleráb, zeler, 2 stredne veľké cibule,lyžica masti,červená paprika,soľ
Suchá fazuľa sa deň pred prípravou polievky zaliala studenou vodou a nechala sa do rána močiť. Ale gazdinky ju varila hlavne v čase zberu fazuľových luskov, kedy sa akurát vylúpané zrnká varili bez namáčania.Zo dve hrste fazule zalejeme jeden a pol až dvoma litrami studenej vody a pridáme k nej očistenú koreňovú zeleninu. Mrkvu pokrájanú na kolieska, petržlen rozkrojíme pozdĺžne na dve polovice. Kaleráb na menšie kocky, zeler na štvrtinky. Dve hlávky očistenej cibule vložíme do polievky, keď prvýkrát zovrie voda.Kým fazuľa zmäkne, bude uvarená aj zelenina. Až vtedy pridáme soľ (solenie polievky hneď na začiatku by spôsobilo, že fazuľa by ostala tvrdá). V niektorých domácnostiach sa do polievky pridávala polovica očistenej zelenej papriky, alebo štvrtina hlávky kapusty v celku.Pripravíme si zápražku z masti a červenej papriky a pridáme do polievky.Tento druh fazuľovej polievky sa podáva s tarhonou pripadne fliačkami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára