piatok 16. septembra 2016

Hrášková polievka s palinou

750 g mladého hrášku., 6 šalotiek., malá hlávka šalátu., 4 vetvičky čerstvej paliny., 30 g masla., 750 ml slepačieho vývaru., 5 ml (kl) cukru., 60 ml (4 pl) plnotučnej smotany., šťava z citróna.,
Hrášok vylúpte do misy. Šalotky očistite, rozoberte na jednotlivé časti a nadrobno pokrájajte. Šalátové listy oddeľte od hlúbu, umyte a osušte. Pevne ich stočte a pokrájajte priečne na hrubšie plátky. Lístky paliny poodtŕhajte zo stopiek. V hrnci rozpustite maslo. Pridajte šalotky, miešajte a duste 2 – 3 minúty domäkka, nie však dohneda. Pridajte hrášok, vývar, cukor, dochuťte. Uveďte do varu, premiešajte a pomaly varte 12 – 20 minút, kým hrášok takmer zmäkne. Pridajte lístky šalátu a paliny. Nádobu prikryte a pomaly varte domäkka 5 minút. Trocha hrášku si odložte na ozdobenie. Polievku rozmixujete na hladkú masu. Vlejte späť do hrnca, vmiešajte smotanu a citrónovú šťavu. Nechajte zovrieť a podľa chuti prikoreňte.
Tip – Podávajte horúce s parmezánovými oblátkami, ozdobené zvyšným hráškom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára