štvrtok 15. septembra 2016

Ryžový šalát s plodmi mora

½ cibule, lyžica helie, 150 g ryže, 4 lyžice naturálnej ryže, šafran, 12 mušlí, 0,15 l bieleho vína, strúčik cesnaku, 12 garnátov, 200 g sépií, lyžica kapari, zväzok kôpru, 6 lyžíc ovocného octu, 7 lyžíc olivového oleja, soľ, čierne korenie, olivový olej
Rúru zohrejeme na 200 stupňov. Šafran zamiešame do 0,25 l teplej vody a necháme stáť. Jemne pokrájanú cibuľu speníme na helii. Pridáme ryžu, krátko upražíme, pridáme vodu so šafranom, prisolíme a za stáleho miešania privedieme do varu. Ryžu dodusíme vo vopred vyhriatej rúre na strednom rošte, vyberieme a dáme vychladnúť. Divú ryžu uvaríme domäkka vo väčšom množstve slanej vody, ocedíme, schladíme a dáme odkvapkať. Mušle očistíme a dobre umyjeme. V hrnci zohrejeme trocha oleja, mušle a prelisovaný cesnak prudko opečieme a zalejeme vínom. Zakryjeme a varíme, až sa mušle otvoria. Potom ich vyberieme a dáme vychladnúť. Sépiu a granáty osolíme, okoreníme čiernym korením, opražíme na olivovom oleji, vyberieme z panvice a dáme vychladnúť. Kôpor jemne posekáme. Marinádu pripravíme zmiešaním octu, 2 lyžíc vody, soli a čierneho korenia. Olej pridávame pomaly za stáleho šľahania. Ryžu, mušle, granáty, sépie, kapari a kôpor dáme do misy, zalejeme marinádou a dobre premiešame. Upravíme na schladené taniere.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára