20
dg strakatej fazule,20 dg sušených sliviek,vrchovatá polievková
lyžica hladkej múky, voda, soľ, cukor, čierne mleté korenie
Fazuľu
namočíme v studenej vode najmenej na dve hodiny, ešte lepšie je
namočiť ich večer a nechať postáť celú noc. Slivky zalejeme
litrom studenej vody asi desať minút pred varením. Fazuľu scedíme
a pridáme do hrnca so slivkami. (Slivky necedíme, ale používame
vodu, v ktorej sa namáčali, aby nestratili chuť.) Potom dáme
hrniec na pec a necháme pomaly variť, kým varom fazuľa nezmäkne.
Z múky urobíme suchú zápražku. To znamená, že ju v druhom
hrnci za stáleho miešania na miernom plameni necháme trochu
pripiecť, aby bola vhodná na zahustenie. Nakoľko ide o pôstne
jedlo, zápražku nerobíme na masti iba nasucho. Opraženú múku na
zahustenie vsypeme do hrnca s vriacou vodou, keď je už fazuľa
mäkká a iba krátko povaríme. Na záver pridáme soľ, cukor a
mleté čierne korenie podľa chuti. Soľ nikdy nepridávame skôr,
pretože by fazuľa stvrdla. Podávame teplé s chlebom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára