utorok 6. septembra 2016

Pôstna slivkovo-fazuľová polievka

20 dg strakatej fazule,20 dg sušených sliviek,vrchovatá polievková lyžica hladkej múky, voda, soľ, cukor, čierne mleté korenie
Fazuľu namočíme v studenej vode najmenej na dve hodiny, ešte lepšie je namočiť ich večer a nechať postáť celú noc. Slivky zalejeme litrom studenej vody asi desať minút pred varením. Fazuľu scedíme a pridáme do hrnca so slivkami. (Slivky necedíme, ale používame vodu, v ktorej sa namáčali, aby nestratili chuť.) Potom dáme hrniec na pec a necháme pomaly variť, kým varom fazuľa nezmäkne. Z múky urobíme suchú zápražku. To znamená, že ju v druhom hrnci za stáleho miešania na miernom plameni necháme trochu pripiecť, aby bola vhodná na zahustenie. Nakoľko ide o pôstne jedlo, zápražku nerobíme na masti iba nasucho. Opraženú múku na zahustenie vsypeme do hrnca s vriacou vodou, keď je už fazuľa mäkká a iba krátko povaríme. Na záver pridáme soľ, cukor a mleté čierne korenie podľa chuti. Soľ nikdy nepridávame skôr, pretože by fazuľa stvrdla. Podávame teplé s chlebom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára