utorok 6. septembra 2016

Hrášková polievka s mätou

750 g mladého hrášku., malá hlávka šalátu., 6 šalotiek., 6 vetvičiek čerstvej mäty., 30 g masla., 750 ml zeleninového vývaru., 5 ml (kl) cukru., šťava z citróna., 125 ml plnotučnej smotany.,
Hrášok vylúpte do väčšej misy. Šalátové listy oddeľte od hlúbu, umyte a osušte ich. Tri listy si odložte. Zvyšné pevne skrúťte a priečne pokrájajte na hrubšie rezance. Šalotku očistite a nakrájajte nadrobno. Lístočky mäty poodtŕhajte, 6 odložte bokom. v hrnci rozpustite maslo. Pridajte šalotku a za stáleho miešania opražte 2 – 3 minúty. Pridajte hrášok, vývar, cukor a dochuťte. Premiešajte a pomaly varte 20 minút domäkka. Pridajte pokrájané šalátové listy a celé mätové lístočky. Nádobu prikryte a pomaly varte ešte asi 5 minút do zmäknutia hrášku. Polievku rozmixujte. Vlejte naspäť do hrnca, primiešajte citrónovú šťavu a 90 ml smotany. Uveďte do varu, odstavte a dochuťte.
Tip – Hráškovú polievku môžete pripraviť deň vopred. Skladujte ju prikrytú v chladničke. Tesne pred podávaním ju zohrejte a ozdobte. Ozdobte smotanou a posypte nakrájanými lístkami šalátu a mäty. Ideálnou prílohou sú parmezánové oblátky. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára